Gebouwbeheer in de Cloud: De nieuwste generatie GBS
Gebouwbeheer in de Cloud: De nieuwste generatie GBS
Gebouwbeheersystemen maken de techniek in de gebouwen beheersbaar en toegankelijk voor een technische dienst, facilitair manager of gebouweigenaar. In de meeste gebouwen is het echter zo dat het gebouwbeheersysteem is geïnstalleerd op een simpele stand-alone PC ergens in een niet geconditioneerde technische ruimte. Omdat het belang van een gebouwbeheersysteem steeds groter wordt en er meer wordt verwacht van deze systemen zien we een toenemende trend dat het gebouwbeheersysteem wordt geïntegreerd in een eigen server ruimte en onderdeel wordt van het ICT netwerk. Een volgende stap is het plaatsen van het gebouwbeheersysteem in de Cloud.
In een Cloud omgeving worden applicaties en data continu onderhouden en beveiligd waarbij de opslag ruimte voor data nagenoeg onbeperkt is. De Cloud applicaties hebben een hoge beschikbaarheid en zijn eenvoudig te benaderen, via het internet vanaf een willekeurige locatie, zonder gebruik te hoeven maken van een corporate VPN verbinding.
De kans dat je al met een Cloud omgeving te maken hebt gehad is eigenlijk heel groot. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Gmail of Google drive dan heb je ongemerkt al enige ervaring met de Cloud. Je logt dan in op je web e-mailaccount in plaats van het e-mail programma dat op je computer geïnstalleerd is, eigenlijk is dus de software en de opslag van je e-mail niet meer op je computer maar in de Cloud.
De mogelijkheden worden eindeloos zodra alle data éénmaal in de Cloud wordt opgeslagen, je kan praktisch met ieder apparaat vanaf iedere locatie je gebouwen beheren zoals bijvoorbeeld energieprestatie monitoren en hiermee energie besparen of diepgaande analytics met bijvoorbeeld Power BI en web gebaseerde koppelingen met een Facility Management Information System (FMIS).
Het verplaatsen van je gebouwbeheersysteem naar een Cloud omgeving is niet compleet zonder risico’s, het is onder andere belangrijk dat alle verbindingen tussen de Cloud omgeving en de apparatuur in het gebouw voorzien zijn van veilige encrypted verbindingen. Ook kan een onderbreking van de internet verbinding als gevolg hebben dat bediening niet mogelijk en data niet beschikbaar is, dit zijn belangrijke punten om te bespreken waarbij redundante of edge oplossingen mogelijk zijn om deze onderbrekingen te voorkomen en in het ontwerp en onze oplossing mee te nemen.
Meer case studies
Een Beacon is geen Tag
Source | Quuppa Dit artikel beschrijft de belangrijkste verschillen tussen Beacons en Tags, die beiden vaak worden gebruikt voor locatiesystemen gebaseerd op Bluetooth®. De Tags gebruiken vergelijkbare als, zijn voorganger, de Beacons maar zijn in feite heel...
Vragen?
Geïnteresseerd?
IQPS Smartbuildings
© IQPS Smartbuildings 2021 | IQPS is een dochteronderneming van Persy Control Services BV. | Privacy Verklaring | Cookies